Windows Phone 7 Mobil İşletim Sistemi

bir 12 Mart 2012Windows Phone Haberler

Arkadaşlar merhaba, yakın bir tarihte yeni sayısı çıkacak olan kalemsizdergi isimli e-dergi’de yayınlanacak olan yazımdır kendisi, aynı zamanda dergiyi de takip etmenizi öneriyorum, online bir dergi olduğu için takip etmekte zorlanmayacağınızı düşünüyorum. Artık her sayıda Windows Phone 7 ve Microsoft teknolojileriyle ilgili olarak sizlerle paylaşıyor olacağım yazılarımı. Teşekkürler 🙂
Buyurun 🙂

Temeller

Öncelikle merhabalar, Kalemsiz Dergi ekibine yeni katılmış bulunuyorum. Bundan sonra mümkün olduğunca Microsoft teknolojileri ile alakalı yazılarımla sizleri aydınlatmaya çalışacağım. Kendimi tanıtmak istiyorum ilk yazım olması sebebiyle, Ben Onur Tırpan, Beykent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri 2. Sınıf öğrencisiyim ve aynı zamanda Microsoft Student Partner olarak okulumda gönüllü olarak görev almaktayım. Öncelikle sizlere Microsoft’un akıllı cep telefonları için üretmiş olduğu Windows Phone 7 Mobil İşletim Sisteminden bahsetmek istiyorum.

Bildiğimiz üzere cep telefonu dünyası artık “akıllı telefon” olarak anılmaya başlandı, artık neredeyse her akıllı telefon bir bilgisayar kapasitesinde donanımlara ve işlevlere sahip, bu özgürlüğü bize sağlayan ise akıllı telefonlarımızın işletilmesini sağlayan temel yazılım sistemleri.

Windows Phone 7 hakkında bilmemiz gereken bazı temel öğeler var. Öncelikle bu işletim sistemini kullanmak isteyen bir telefon üreticisi firmanın mutlaka bazı temel özellikleri karşılaması gerekmekte. Bunlardan önemli olan bir kaçını ise şöyle sıralayabiliriz.

–          Kapasitif, yani Multi-touch destekli ekran (480×800 çözünürlük)

–          ARMv7 Cortex/Scorpion veya üst seri işlemci.

–          En az 256 Mb RAM veya daha üstü kapasite.

–          En az 4 GB’lık dahili depolama alanı.

–          DirectX9 destekli GPU

–          Hareket sensörleri, ışık algılama sensörleri.

–          Tümleşik GPS

–          6 adet tuş (geri, Başlat, ara, Kamera tuşu [2 kademeli, odak ve çekim]), güç/uyku ve ses açma/kapama tuşları)

Bu özellikleri karşılayamayacak donanıma sahip telefonlara Windows Phone 7 işletim sistemi yerleştirilmesine Microsoft izin vermemekte, bunun temel sebebi de hangi model olursa olsun Windows Phone 7 işletim sistemine sahip bir telefonu kullanan insanların temel bir performansı mutlaka almaları. Telefonlara varolan limitlerin katlarında donanım koyulabilmekte, ancak minimumun altına inilememekte, bu da demektir ki indirdiğimiz uygulamalar, oyunlar mutlaka belirli bir performansa karşılık verecek, yeni bir telefondan eski bir telefona dahi geçiş yapsanız performans sorunu yaşamayacaksınız.

Stil

Windows Phone 7 telefonlarımızın benim şahsen en çok sevdiğim yönüne değinmek istiyorum, stili. Telefonumuz diğer mobil işletim sistemleri gibi karma karışık bir içeriğe sahip “olamayacak” çünkü belirli bir stil üzerine dizayn edilmiş, mutlaka stilin dışına çıkan uygulamalar olacaktır ancak bu çok nadiren karşılaşacağımız bir durum. Windows Phone 7 cihazlarımızın menüsü, sayfa geçişleri, dizaynı, animasyonları tamamen belirli bir stile dayandırılarak tasarlanmıştır, bir diğer beğendiğim özellik ise Microsoft’un Marketplace’te (Windows Phone 7 cihazların uygulama marketi) yayınladığı uygulamaların genel stile uyup uymadığına da bakıyor olması; yani siz çok uçuk çok alakasız bir uygulama yaparsanız bu muhtemelen onaylanmayacaktır. Ufak tefek özgürlüklerimiz tabi ki var, hatta sistemin renklerini özelleştirmekve  düzenlemek mümkün ancak bu tematik renk değişiklikleri zaten yüklenen harici uygulamaların dizaynına da “programcı kişi aksini istemediği sürece” direkt olarak etki etmekte, bu da telefonumuzun stilini belirli bir çizgide tutmakta.

Bir kaç resim ile örneklemek istiyorum, kendi geliştirdiğim örnek bir uygulamamın telefonun ayarlarından renklerin değiştirilmesiyle nasıl bir değişime uğradığını böylece daha iyi anlamış olacaksınız.

 
Örnekte gördüğünüz gibi, ilk resim telefonumuzun Dark temasının kırmızı renge ayarlanmışı. Diğer 2. resmimiz ise Light tema üzerine mavi rengin atanmış hali. Gördüğünüz üzere, uygulamada sistem renklerini kullanarak uygulamamızın tematik sisteme uyum sağlamasını ve işletim sistemi içerisinde sırıtmamasını sağlayabiliyoruz, ki bu gerçekten kullanıcı tarafında iyi bir etki yaratmakta. Ayrıca örnek olarak uygulamada kırmızı üzerine siyah bir gradient renklendirme yaptım (ortadaki bulutumsu obje), gördüğünüz gibi temayı değiştirmemize rağmen renklerde sistem temeli dışına çıktığımız için o renk değişmemekte.

Sistem/Uygulama Mantığı

Öncelikle sistemimiz Silverlight üzerine kurulmuştur. Bu da demektir ki uygulamalarımız ve işletim sistemimiz Silverlight dili üzerine kurulmuştur. Dolayısıyla Silverlight dilini biliyorsanız, Windows Phone 7 için de uygulama yazabilirsiniz, hatta varolan uygulamalarınızı bir kaç ufak kod değişikliği ile Windows Phone 7 plaftormuna taşıyabilirsiniz demektir. Ayrıca Silverlight dilinin de C# diline “oldukça benzediğini” de eklemeden geçmemek gerekiyor.

Telefonumuzda beklemede olan uygulamalar pilimizi gereksiz yere harcamamak adına sistem kaynaklarını minimum tüketecek şekilde ayarlanmıştır. Bu da mantık olarak ekranda görmediğimiz şeylerin neredeyse kapalıymış durumda (idle) olması anlamına gelmektedir. Telefon bu sebeple multi-tasking desteklemiyor diyebiliriz (aynı anda iki uygulama aktif biçimde çalışmıyor) Ancak, telefonun task özelliği sayesinde birden fazla uygulama telefonumuza task yükleyip gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayabiliyor, yani uygulamamız çalışmasa bile alttaki bir task onun kontrollerini (örneğin facebook için bildirim takibi) yapabiliyor.

Gelecek Sayılarımızda Windows Phone 7

Gelecek sayılarımızda Windows Phone 7 ile ilgili olarak programlamanın temellerinden başlayacak şekilde uygulama geliştirme yapacağımız bu bölümde tekrar sizlerle olacağım. Aynı zamanda Microsoft’un öğrencilere yönelik programlarından da mutlaka sizlere bahsediyor olacağım.

Onur Tırpan (posta@onurtirpan.comwww.onurtirpan.com)

Etiketler:

"Windows Phone 7 Mobil İşletim Sistemi" yazısı için bir yorum yapılmış.

  1. Ece dedi ki:

    Vayyy hayırlı uğurlu olsun Onur artık seni köşe yazarı olarak da göreceğiz ha =D

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir