Nerede ne yapiyorum? Gidisat ne?

25 Aralık 2017Güncel

Bu gece itibariyle, 1 yil 8 ay ve 11 gundur suan icinde bulundugum maceranin (macera…) icindeyim. Gece vakti uykum kacinca (yazilimcilarda da hic gorulmez halbuki, neyse) canim sikildigi icin biraz dertlesmek, biraz da kendimle sohbet etmek istedim. Arada da bu firsattan istifade kendi durumumum, deneyimlerimi ufak ufak anlatmak istiyorum.

Bahsettigim surenin aklasik 1 yil 6 ay’ini suanda halen bunyesinde bulundugum CapTech Ventures firmasinda gecirdim. Ilk geldigimde pek secme sansim olmamisti, firmalari bilmeden, ic dinamiklerini onemsemeden deliler gibi basvuru yaptigim bir surec yasadim tahmin edebileceginiz uzere. Burada sans yanimda olmus olacak ki, bolgenin oldukca iyi firmalarindan birisinde kendime ‘Windows Phone Consultant’ adi altinda is buldum. Bu title’in degisimini, bana gelisini de ileri bolumlerde anlatirim unutmazsam.

CapTech ben girdigimde 500, bugunlerde ise 900 kisiyi bunyesinde barindiran bir danismanlik sirketi. Yola yazilim danismanligi olarak cikip, gunumuzde yenilik yonetimi, process iyilestirme, ekip liderligi, proje yonetimi, veri danismanligi ve daha bir cok alanda danismanlik yapan bir firma haline gelmis. Tabi siz bununla ilgilenmiyorsunuz, ben simdi isin eglenceli kismina geciyorum. Dilimi de degistiriyorum. Ne bu boyle kurumsal blogpost yazar gibi?

Infografik gitmeyecegim, aklinizi allak bullak etmek uzere yaziyorum bunu. Sirketteki ilk 3 gunumuz oryantasyon ile gecti. Turkiyedeki gibi “3 gun baslamamis sayilacaksiniz” cakalligi yapilmayinca haliyle sasirdim. Sonra bir de uzerine hic bekletmeden isimizi yapmamiz icin gerekli olan tum cihazlari verdiler, buna da sasirdim tabi. Normalde bir Turk olarak beklentim, cihazima ulasmak icin bile kavga edercesine mucadele etme durumunun olusmasiydi.

Daha sonra 15 gun kadar bench dedikleri “yedek yazilimci” alaninda cesitli trainingler almam icin serbest birakildim. Ozetle “canim sen burada otur, bir seyler ogren biz de sana bir proje bulalim” dediler. Ben de iyi dedim ve Windows Phone ustune cok bilgili oldugum icin cok arastirma geregi duymadim. E biliyoruz iste? Daha neyini ogreneyim! Dimi?

Ertesi hafta ust duzey yoneticilerden biriyle gorustum. Dediler ki “Onur kardes, sen iyi guzel Windows Phone’cusun ama bize son 2 yildir oyle bir proje gelmedi. Gelecege de benzemiyor. Biz Web Developer yapalim diyoruz, ne dersin?”.

Burada is biraz derinlesiyor. Normal sartlarda bir Turk insani olarak bu durumda “olur” diyerek gecmek normal olmayacagi icin, onun yerine yerine, “ya ben zaten biliyorum web, ios ogreneyim cesitlilik olsun” diyerke bir oneride bulundum ve tabi karsi taraf da pek hosnut oldu “e bu web biliyormus zaten hehe” seklinde. Ne web’i yav? En son php ile inline html karman corman web siteler yapmistim, bi elimi bootstrap’a atmisligim yok, front-end bir js kutuphanesi kullanmisligim yok, bu neyin cengaverligi? Sonra da beni tabi bir web projesine full stack developer olarak atadilar. Projede AngularJS + Razor ve Bootstrap kullaniyoruz. Ben tabi sudan cikmis balik misali “abi bu ne hehe” modunda etrafa saskin gozlerle bakiyorum. Yaklasik 3 ay aci cekerek ogrendim AngularJS’i. Yapa yapa ogrendim. Tam Turk isi oldu.

Sonra tabi benim Windows Phone Consultant title’i da yalan oldu. Gerci o title’i kendime ben takmistim cunku hem teknik hem normal interviewlarimda bahsi gecen konu hep Windows ve Windows Phone ustune calismalarimdi. Sonra kendimi daha genele yaymak adina .NET Consultant diye tanimlamaya basladim. Kendi kendime title alip verdigim bir surec, eglenceli.

Daha sonra malum projeyi bitirdik ki, o proje de Nevada eyaletindeki internal bir sistemi yenilemek uzerineydi. Bu arkadas bittikten sonra ben bu kez musterinin ofisinde calismam gereken bir projeye atandim. Frontend ReactJS, Backend .NET. Tam “ya ben zaten AngularJS biliyorum, kolay adapte olurum” diyordum ki, bana nasil ve kim tarafindan verildigini bilmedigim yeni bir title’im oldugunu farkettim, “full-stack developer”. Hayir kulaga hos geliyor ama, yuzlerce tablonun oldugu ve bu verilerin tamamen bana anlamsiz gelen rakamlardan olusmasi “full-stack”in ruhunda olan “veritabaniyla da ilgilensin essolessek” kuralindan dolayi bana ariza cikartmaya basladi.

Cok net ifade ediyorum, veritabanindaki sorgular o kadar karmasik ve uzun ki, 50 kb civarlarinda yer tutan ve zirt pirt her servis tarafindan cagirilan bir SQL Query’miz vardi. Yani yazdirsak 10-15 sayfa a4 kagidi ediyor. “Onur sen bunu maintain et, yavas calisiyor” dediler…

Yahu hizli calissin ki o zaten? Tek bir sorgu 50kb olur mu? Yalniz bu arada bahsi gecen veritabanindan gunde milyarlarca kayit giris cikisi oluyor. Hani sen optimize ederken kayitlar goktasi yagmuru gibi SQL Server’a yagmaya devam ediyor, kaldi ki o esnada bende de o SQL Query’i maintain edecek, optimize edecek tecrubeyi gectim okuyup, ne yaptigini anlayacak kafa yok. Neyse guc bela eli yuzu duzgun bir hale getirdik el birligiyle.

Ara sira veritabaninin normalizasyonunu arttirmaya calisiyoruz ancak o kadar cok kayit var ki, 3-4 tablonun birbirine join olmasi tamamen bir kabus. Dolayisiyla normalizasyon yerine kayitlarin birden cok yerde bulundugu, ancak en ufak bir degisim oldugunda tum datalarin guncellendigi bir yapi kurulmus zamaninda, yapi cok eski oldugu icin bunu elestiremiyorum. Lakin, elimizdeki veri miktari o kadar fazla ve veriler o kadar yogun bir hizda artiyor ki, bir yeni bir veritabani semasi belirleyip verileri migrate edelim desek, verileri yeni veritabanina gecirmemiz hesaplarimiza gore 11 gun suruyor. Sistemin kapanmasi imkansiz, calismasi ve ayakta durmasi sart. Ama sistem eski, neresinden tutsan elinde kaliyor. Gece 2-3 saatlik bir arada migration calistirilabilir ancak datanin aktarimi 11 gun surecek basladigi an. Yani haliyle yapmamiz imkansiz.

Sonuc ne oldu? Gunlerce toplantilar, planlar, hedehoo falan derken “yok abi bu is olmaz” denerek optimizasyon iptal edildi, planlar cope atildi 🙂 Malum musteri icin bu task biraz tehlikeli ve riskli geldi. Bizim taraftan kendilerine bir cok mantikli oneri ve cozum sunuldu ancak degisimden korkmanin, kendini gelistirmeyen bir ekibe sahip olmanin bedelini hic farkinda bile olmadan malum firma odeyecek.

"Nerede ne yapiyorum? Gidisat ne?" yazısı için hiç yorum yapılmamış..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir