Microsoft kimdir, nedir? Bir MSP gözünden Microsoft

5 14 Şubat 2012Microsoft Türkiye Günlüğü

Microsoft bildiğiniz üzere teknolojinin bu seviyesine gelmesinde en önemli etkiye sahip firmalardan belki de en çok göze çarpanı. Bill Gates’in üstün zekası ve ileriyi görme yeteneği Microsoft’a çok şey kazandırdı; tıpkı Microsoft’un da bizlere kazandırdığı gibi.

Günümüz teknolojilerinde çağ atlama etkisi yaratan Windows işletim sistemi serisiyle dünyadaki teknolojik değişim sürecini başlattılar.

Microsoftu diğer firmalardan ayıran özelliği ise “şu alan” diyemeyeceğimiz bir ürün ve hizmet yelpazesinin olması. Microsoft, asla bu benim alanım değil diyerek belirli bir pazardan uzaklamamış, hatta ve hatta bulunduğu hiç bir pazarda 2. en büyük pazar payını dahi kabul etmemiş, en büyük pazar payını almak konusunda hedefler koymuştur.

Microsoftta benim görüşüme göre tekelcilik zihniyeti hakimdir ancak bu zihniyete kızmak veya aşağılamak değil, tam aksine övmek için söylüyorum. Bir fürma, bir teknoloji üretiyor. O firma, o teknoloinin içinde en iyi çalışan teknolojiyi yine kendisi üretiyor çünkü kendi teknolojisini en iyi tanıyan kişi yapanın ta kendisidir. İstisnalar mutlaka olacaktır ancak kimse diyemez ki, “ben Windows ortamına Microsofttan daha iyi yazılım geliştiririm”… Düşünün, tüm altyapı yazılımını kapsayan Windows’un üzerine, Microsofttan daha iyi bir sistem yapılması mümkün müdür? Teknik olarak mümkündür, pratikte de örnekleri vardır ancak bildiğimiz tek gerçek Microsoftun er yada geç bunu değiştirmesi ve tahta oturmasıdır. Şu önümüzdeki süreçte, Google Chrome yaptığı çıkış ile tarayıcı pazarında büyük bir pazar payına sahip, çünkü Microsoftun sistemine Microsofttan daha iyi bir sistem geliştirdi. Ancak bu kesinlikle geçici bir süreçtir. Bu ortam rekabeti, rekabette daha iyi bir kaliteyi meydana çıkartmaktadır. Hep birlikte göreceğimiz üzere, yakında Internet Explorer eski günlerine dönecek.

 

Microsoft asla bitmeyecek ve hakimiyetini kaybetmeyecek bir kuruluştur. Ama neden? Herkes bir gün göçüp giderken Microsoft neden kalıcı olacak?

Yatırımları sayesinde.

Hangi yatırımları?

Geleceğe yatırımları…

Microsoft, dünyadaki en yüksek ar-ge yatırımını yapan kuruluştur. Sürekli geliştirmek, gelecekte varolmaktır zaten. Buna ek olarak, geleceğin nesillerini kendisine çekmek. Şu an benim ve diğer 46 arkadaşın katıldığı üzere bir programdayız. Bu programda Microsoft, MSP’lere alanında aşırı uzman kişilerce verilen bir eğitimi öğrencilere sunuyor. Düşünün, Windows Azure, SharePoing, Windows Mobile 7 gibi teknolojiler geleceğin teknolojisi ve size bunları alanlarında “aşırı” uzman kişiler öğretiyor. Biz bu öğrenilen bilgileri de okullarımızda diğer arkadaşlarımıza aktarıyoruz.

Sonuç?  Alanında en iyi uygulamaların aşırı rahatlığını tatmış olan bir nesil büyüyor, kendi firmalarını kuruyor, çeşitli firmalarda işe giriyor ve öğrendiği bu teknolojileri kullanıyor. Microsoft 50 öğrenciyi MSP yapmakla belki de gelecekte 500 potansiyel ürün satışı gerçekleştiriyor. Ki zaten bilindiği üzere, Microsoftun asıl amacı “ürünümü satayım” değil, “herkese ulaşayım”dır. Bu da zaten, bir firmanın yükselişinin ve o noktada kalışının sebebidir.

Microsoft Türkiye Hediyeleri

Microsoft Türkiye Hediyeleri

Microsoft biz MSPlerine bir kaç ufak hediye, bir kaç “büyük” hediye vermekte. İlk olarak Microsoft Türkiye ofisinde bizlere özel tasarımı olan birer USB Flash bellek, bir adet Microsoft logolu “defterimsi”. Büyük hediyelere gelecek olursak, MSDN hesabı sağlıyorlar bir yıllık. Bu nedir? Gerçek bir hesap yaparsak 10 bin $ demektir. Çünkü bu MSDN hesabı ile birlikte ONLARCA Microsoft ürününe “ücretsiz” sahip olabiliyoruz. Bunların içinde Windows kişisel ve sunucu çözümleri, Office uygulamaları, Visual Studio 2010 ve bunun SDK’ları. Bir işletim sistemi, bir sunucu işletim sistemi, bir Visual Studio 2010, bir Office ve SharePoint satın almaya kalksak, altından kalkamayacağımız bir mebla ile karşılaşırız. Ancak Microsoft size bunları “hediye” ediyor.

Ve inanın bana, gördüğümüz Microsoft, buz dağının sadece yukardan bakılınca görünen uç kısmı. Aşağılara indikçe çok şaşırabilirsiniz. Hele ki buzdağının altını da düşünürsek, … Kısaca Microsoft evde kullandığımız Windowslardan ibaret değil, benimle kalın, nelerden ibaret olduğunu sizlerle her zaman elimden geldiğince paylaşıyor olacağım 🙂

Etiketler:

"Microsoft kimdir, nedir? Bir MSP gözünden Microsoft" yazısı için 5 yorum yapılmış.

  1. beyza dedi ki:

    çok güzel bir bilgi

  2. a malik dedi ki:

    Microsoft hayranligi degil tarafgirligi ile dusunegelinmis bir yazi, suan da android gercegini dusunursek .net in delphiyi dagitmasi gibi kim bilir kisa bir sure icerisinde google adinda bir programlama dilli herseyi degisirtirir.

    • Onur TIRPAN dedi ki:

      İyi niyetli yazdığnıza inanıyorum, Microsoft’a duyduğum olumlu şeyler olduğu bir gerçek, ancak Google adında bir programlama dili herşeyi değiştirir tezinize bakarak programlama olayına biraz uzak kaldığınızı farkettim 🙂 Keşke herkes güzel şeyler yapsa da rekabet biz kullanıcılara yarasa.

      • a malik dedi ki:

        Üzerinden 2 yıl geçmiş 🙂 Arama yaparken fark ettim.

        Google adında demişken Microsoft’ un Studio’ undan bahsediyorum. Ben php kullanıyorum, php de biliyorsun masaüstü uygulama geliştiremiyoruz. Php’ nin ise belirli sabit bir idesi yok. Framework’ ler, eklentiler hep manuel yapılıyor. En iyisi şuan netscape görünüyor.

        Php kullanıcı sayısını göz önünde bulundurursak php ile uygulama geliştirme ancak güçlü bir destekçi tarafından yapılabilir diye düşünüyorum. Google açık kaynak olan çoğu projeyi destekliyor.

        Olayın ekonomik boyutunu da düşünürsek tercihler her zaman daha uygun olandan yanadır. Biraz tecrübeyle internette uygun ama mükemmel her şeyi bulabiliyoruz. Microsoft ise ticari boyutta fazla pahalı. Örneğin her c# yazılımcısı evinde ki pc de orjinal microsoft uygulamaları mı kullanıyor ? Ama benim vicdanım rahat biz de her şey free 🙂

        Hoşçakal.

        • Onur TIRPAN dedi ki:

          Yorum 2015’ten ama ben ancak gordum.

          .NET Core cikti, VS communiy surumuyle herkese ucretsiz oldu. Senin yorumdan bugune kadar, Microsoft .NET Core’u tamamen open source yapti 🙂

          Ayrica, tercihler “her zaman” uygun olandan yana degildir. Dediginiz gibi olsaydi dunya farkli bir yer olurdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir