Beykent Windows Phone 7 Eğitimleri: İlk gün!
Öncelikle eğitimimize ilgi gösteren tüm uygulama geliştirme meraklılarına teşekkür ediyorum, ilk etkinliğim olması sebebiyle benim için ayrı bir yeri var bugün yapılan bu etkinliğin.
Öncelikle, ben hariç 11 katılımcımız ile gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizden biraz bahsetmek istiyorum.
Genel olarak benim yaptığım hatalara düşmemeleri ve daha eli ayağı düzgün uygulamalar üretebilmeleri açısından katılımcı arkadaşlara tasarım ve genel Windows Phone 7’ye has tasarım davranışlarından bahsettim.
Genel olarak
Bilindiği üzere, WP7 uygulama tasarımında Microsoft bizim özellikle saçma sapan tasarımlar yapmamamızı istiyor. Çünkü bu sistemin belirli bir standardı var ve bizim bu standardın mümkün olduğunca dışına çıkmamızı istemiyor, ki mantıklı olan da bu. Sonuçta telefonu kullanan kişilerde oluşan belirli kullanım alışkanlıklarını bozmaya birer developer bile olsak hakkımız yok, biz kullanıcıya uymak ve ona kolaylık sağlamak durumundayız, onlar bize değil.
Devam edecek olursam, genel olarak TextBox, TexBlock, ListBox, CheckBox, Grid, Canvas, ScrollView ve diğer bir çok kontrol üzerinde denemeler yaptık, örnek olarak ekleme çıkartma ve bir kaç ufak koşulla verileri işleme üzerinde “durmaya çalıştık”. Ayrıca bu objelerin kullanımı esnasında tetiklenen Event’ler üzerinde durduk, MouseButtonDown, MouseButtonUp, MouseMove, MouseClick ve daha bir çok Event üzerinde daha önce yazdığım kendi uygulamalardan örnekler gösterdim, hangisinin hangi durumlarda tetiklendiğini ve bu tetiklemeleri bizim nasıl işlevsel bir hale getireceğimizi katılımcı arkadaşlarımıza aktarmaya çalıştım.
Kısaca Animasyon Kısmı
Bunun yanı sıra, ufak bir de animasyon örneği gösterdim arkadaşlara, hepsinin gözündeki parıltıdan kafalarında gelecekte neler çıkartabileceklerini hissediyorum, her zaman düşündüğüm gibi Expression Blend adeta WP7 için bir nimet. Bu sebeple biraz Expression Blend’ten de bahsettik, ayrıca Windows Phone 7 Camp’ta yapmış olduğum İstanbul Fetih oyununu da arkadaşlara gösterdim, muhtemelen katılımcı arkadaşalarda da animasyonlar ile neler yapabilecekleri hakkında fikirler oluşmuştur, bu fikirleri umuyorum ki gelecekte en iyi şekilde hayata geçireceğiz.
Ayrıca kendi geliştirmiş olduğum 7 uygulamayı da arkadaşlara gösterdim, piyano uygulamamın nasıl çalıştığını ve kod yapısını hem emülatörde çalışma esnasında aktardım hem de kodları açarak hangi kodun nasıl çalıştığını ve bu piyano uygulaması esnasında Event’ları nasıl kullandığımı aktardım.
Bitiriyoruz..
Ayrıca yaptığım hataları da arkadaşlarla paylaştım, tek temennim benim yaptığım hataları onların yapmasına engel olmak 🙂
Arkadaşlarımızdan iletişim bilgilerini aldık, onlara yakın zamanda DreamSpark kodlarını verip Yallaapps üyeliklerini ve DreamSpark üyeliklerini gerçekleştireceğiz diye umuyorum.
Ayrıca, Pazartesi günü dilekçe vermeme rağmen bana bir sonraki Pazartesi günü bile cevap vermeyen okulun yönetim kadrosuna rağmen, bana sonuna kadar destek olan ve etkinliği gerçekleştirebilmemde en büyük etkisi olan Rıza Haluk Kul hocama çok teşekkür ediyorum, hocamın desteği olmadan asla bu güne bu etkinliği yetiştiremezdim.
Tüm katılımcı arkadaşlara ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum, haftaya tekrar görüşmek ve tekrar dolu dolu yazabilmek dileğiyle, hoşçakalın.
Adamım çok başarılı olur umarım eğitimlerin…:)
Bende öyle umuyorum Utkucan, bir sonraki eğitime bekliyorum eğer tarih ve saat senin için sıkıntı yaratmazsa 🙂
Gelirim mutlaka kardeşim ayıpsın 😉