Nokia Lumia 1520 İncelemesi

21 07 Ocak 2014Windows Phone Haberler

Nokia-Lumia-1520[1]Yaklaşık 3 gündür kullanma fırsatı bulduğum cihaz henüz “resmen” Türkiye’ye gelmedi, fakat geldiği zaman satın almak isteyecek kişiler için telefonu biraz anlatmak istiyorum tüm iyi ve kötü yönleriyle.

Telefon ile gelen yeniliklerden bahsedecek olursak, Nokia Lumia 1520 ilk açıldığında Windows Phone Lumia Black sürümüyle geliyor. Ek olarak Nokia Beamer da telefonumuzda yüklü geliyor (Photo Beaer değil!). Bu özellikten de bahsedeceğim yazının devamında. Üstelik Nokia Storyteller da yüklü geliyor.

1495174_10152101630063326_1205932293_o[1]

Boyutları

Screenshot_6Tahmin edebileceğiniz gibi telefonumuz biraz büyük, 6 inc 🙂 Ancak, aynı zamanda da gerçekten ince. Öyle ki, küçük olduğunu iddia eden veya hali hazırda büyük olduğunu iddia eden telefonların çoğundan daha az yer kaplıyor hacimsel olarak. Nokia Lumia 1520’in boyu 16.2 santimetre, genişliği ise 8.5 santimetre. Kalınlığına baktığımızda ise 8.7 milimetre olduğunu görüyoruz fakat buna da eklemem gerekli ki bu 8.7 milimetre telefonun en kalın ve en ince noktası değil. Telefonun 4 kenar bölümü normal gövdeden daha ince (benim ölçümüme göre 7.2mm), bunun aksine de kameramız biraz çıkıntılı olduğu için o bölge de normal gövdeden daha kalın (9.8mm)

Boyut olarak telefon büyük, ancak benim pantolonlarımın cebine sığdığını ekleyeyim. Ben bu konuda tereddüt yaşadım fakat cebinizde taşıyabiliyorsunuz. Burada da belirtmeliyim ki telefon cebinizdeyken bacağınızı 90 derecelik açıyla kaldırırken biraz zorlanmanız mümkün (veya ayakkabınız bağlamak için eğilmeniz) Cebe sığıyor olması cepte kayboluyor anlamına gelmesin, tüm cebi kendisine rezerve ediyor 🙂

Ama telefonla konuşurken kulağınıza koyduğunuz objenin büyük olacağını da bilmeniz gerekiyor, aynada kendime baktığımda “çok normal” göründüğümü iddia edemem 🙂

Batarya

wp_ss_20140107_0001Gel gelelim telefonumuzun bataryasına. Bataryamız ile ilgili önce teknik olarak 3400 mAh diyebiliriz (Lumia 920 ve Lumia 1020 2000 mAh). Peki bu bataryanın teknik olarak daha kapasiteli oluşu kullanımımıza ne kadar yansıyor diyeceksiniz. Lumia 920 de kullanmış birisi olarak standart olarak pilim “çoğu zaman” günümü çıkartıyordu. Yani, sabah 7:45’de evden çıkıp eve 7 gibi geldiğimde genellikle pilim %20’lerde oluyor (ki gerçekten telefonu aktif kullanırım).

Pil sorununuzun artık bittiğine emin olabilirsiniz. Eğer telefonu abartıp günde 3-4 saat oyun oynamazsanız yollarda şarjınızın bittiğine artık şahit olmayacaksınız. Nokia Lumia 1520’yi 3g ve dolaşım açık, bildirimlerin tamamı aktifken (huy olarak location servisini hep kapatırım) kullandığımda farkettiğim şu, pilimiz normalden “gerçekten” 2 kat daha çok gidiyor! Pilimizin kapasitesi teknik olarak 2 kat artmış olmamasına rağmen benim günlük kullanımıma bakarak 2 katından daha uzun idare ettiğini görüyorum. Eski telefonum Lumia 920 saatte 4.5-5% oranda şarj tüketirken, Nokia Lumia 1520 ise saatte 1.87% ortalama pil tüketiyor. Tamamen abartısız kendi kullanım tecrübelerime göre, şu an yazıyı yazarken telefonum tek şarjla 41 saattir açık durumda ve şu an bataryamın %26’sı dolu! (Ki bu 41 saatlik sürede telefondan video izleyip oyun bile oynadım! Sosyal network kullanımımı anlatmıyorum bile.) Bu sürelerin benim kullanım şeklimle alakalı olduğunu unutmamanızı da ve telefonun ilk günleri olması sebebiyle çok aktif kullanılıyor oluşunu da ekliyorum! (idareli bir kullanım durumunda bu telefon gerçekten 50-55 saati görebilecek kapasitede).

Telefonun pilinin daha uzun süreler şarj edilmeden dayanıyor olması bize telefonun “pil ömrü” konusunda da avantaj sağlayacaktır, tahmin edeceğiniz gibi günde 2 kez şarj edilen bir pil ile 1-2 günde bir kez şarj olan bir pilin yıpranması daha farklı olacaktır.

Genel Kullanım

Çözünürlük

Telefonumuz tam 1080p çözünürlükte çalışıyor. Açıklamaya gerek yok, 1080p gerçekten muhteşem bir netlik sağlıyor. 367 PPI düzeyince bir piksel yoğunluğu var.

Oyun oynarken telefon ısınıyor mu?

İşte can alıcı sorulardan birisi. Benim hastası olduğum bir kaç oyun var, Hill Climb Racing, Okey, Rainbow Rapture gibi. Bu oyunları toplamda 2 saate yakın oynadım ancak “ısınmak ile ilgili fazla bir hisse kapılmadım.” Bu demek değil ki telefon oyun oynarken ısınmıyor, ısının arttığını farkediyoruz ancak “amma ısındı yahu” dedirtmiyor, kesinlikle ısınma konusunda da artık daha rahat olabileceğimizi düşünüyorum. (Ki telefonda yüksek ısının pilleri ne kadar kötü etkilediği de bilinen bir gerçek, yani batarya konusuna yine bir +1 koyabiliriz). Telefon siz bol bol mesaj atarken (veya whatsapp) ısınmak isteyebiliyor 🙂 Kemaranın çevresinde bir kaç kez bir ısınma farkettim kullanırken oyunlar dahil, ancak dediğim gibi abartı seviyede olmayan standart bir ısınma. Ayrıca, telefonun boyutları sebebiyle ısındığından bahsettiğim kamera çevresine eliniz hiç yaklaşmıyor, ısındığını farketmemeniz bile mümkün çoğu zaman.

Günlük Kullanım

Tek elle mesaj yazmayı unutun. Bu telefon ile iki elinizi kullanmadan mesaj yazmanız için iri bir NBA oyuncusu olmanız gerekiyor 🙂

Nokia-Lumia-1520-Windows-Phone-8[1]Ana ekranımızda artık fazladan bir sütun daha var, yani eskiden en küçük simgeden bir satıra 4 tane sığıyor iken artık 6 tane sığdırabiliyoruz. Bu da kullanımı kolaylaştırıyor, çünkü artık muhtemelen simgelerinizi bulmak için aşağılara kadar inmenize gerek kalmayacak. Lumia 920 telefonumda ekranıma koyduğum objeler ekranın 2 katı kadarken, aynı objeler şu anda tek ekrana sığıyorlar, hatta boşluk bile kaldı 🙂

İnternet hızı konusuna da bir değinmek şart. Çok teknik bilgi aktaramam fakat telefon “teorik olarak” şu an 4g destekliyor ve normalden 4 kat daha çok hıza ulaşması mümkün. Ancak gerçek hayata baktığımızda insan duyularına hitap edecek bir hız da hissettiriyor bazen. 3g modunda hız testi yaptığımda AVEA hat ile 21 mbit/s hıza ulaşabildim. Bu da günümüz için çokça yeterli, muhtemelen destekleyen bir gsm firması çıkarsa 150mbit’e kadar gözü kapalı ulaşabilir standart kullanımda bile.

Ve telefonumuzda Glance açık ise artık tuş kilidini kaldırmadan da lock screen’de görünen cevapsız çağrı, yeni sms, whatsapp mesajı, yeni mailler vs gibi bildirimleri görebiliyoruz, önemli bir yenilikti Lumia’lar için.

Kablosuz şarj ise neredeyse Lumia’lar için standart özellik haline geldi, yine bu özellikten vazgeçilmemesi güzel.

Radyo

Var! Bazı sitelerde radyo yok olarak işaretlenmiş, şaka yapıyorlar diye umuyorum, ama kötü bir şaka. Telefonda radyo var, araştırırken dikkatli araştırmanızı öneriyorum. ŞAKACI siteler çıkabiliyor bazen.

Kamera

Nokia-Lumia-1520-full-HD-display[1]Kameramız 20 megapiksel. Çektiğimiz fotoğrafların muhteşem olduğunu söylemem şart, bunun yanı sıra şahsen ekleyeceğim not ise şu, “70 metre uzakta bir kırtasiye camında yazılı olan x kitabı gelmiştir ilanının resmini çekip zoom yaparak okuyabiliyorsunuz!” Normalde kağıdı farketmek bile zor fakat o kadar uzaktaki bir nesnenin resmini çekilip en yakın hale getirdiğimizde okunabiliyor muazzam bence.

En önemli konu ise adını bilmediğim fakat “stabilizasyon” diye isimlendireceğim olay. Kamera, siz bir objeye sabitlediğinizde ama eliniz sağa sola veya yukarı aşağı, açı farketmeksizin kıpırdadığında o kıpırdamayı ortadan kaldırıyor. Bu özelliği anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor, uygun bir cihaz bulduğumda olayın nasıl cereyan ettiğinin videosunu çekeceğim. Olay en özet haliyle şu; eliniz sağa sola kayıyor ama görüntü kaymıyor, görüntü sabit! Şaşırtıcı bir çalışma yapılmış, Allah akıl fikir versin diyorum, kendi denemelerime bakarak söyleyebilirim ki muazzam bir fark yaratıyor bu özellik. Telefonu alırsanız şunu yapın, televizyona doğru kamerayı açın ve hafif hafif elinizi titretin. Görüntü ne çekim esnasında ne çektikten sonra titremeyecek 🙂

Ayrıca bilmeniz gerekli ki 20 MP kameradan tam performans almak için zoom özelliğini kullanmanız şart. Yoksa düz olarak çektiğiniz resimler direk 20 MP boyutlarda çekilmiyor, çektiğiniz resimler telefonda 5 ve 16 MP boyutlarda kaydediliyor, ayarlardan bu seçenekleri de görmek mümkün.

İşlemci / RAM

İşlemcimiz 2.2 GHz arkadaşlar. Windows Phone zaten “donma yapmaması, akıcı olması” konusunda çok iyi fakat bu işlemciden sonra donma yaşamak iyice imkansız hale geldi. Oyunların yüklenme hızındaki farkı şahsen yaşadım, uygulamalar arası geçişlerde ise bazen uygulamaların tekrar aktif hale gelmesi zaman alıyordu, artık o süre de oldukça kısalmış.

Ram olarak ise 2 GB’lık bir kapasitemiz var. Yukarıda da bahsettiğim akıcılık ve tekrar aktif hale geçen uygulamalar için ilaç olmuş durumda, hafızadaki veriler sürekli hafızada kalabileceği kadar alana sahip olduğu için akıcılık üst düzey diyebilirim.

Nokia Beamer

Bu uygulama sayesinde kolay bir kaç adım ile ekranınızı internet bağlantısı olan herhangi biriyle paylaşabiliyorsunuz. Sunum yaptığınızı varsayalım, uygulamayı açıp istediğiniz şekilde bir link paylaşıyorsunuz, bu linki açan kişiler ise ekranınızı canlı olarak görme imkanına sahip oluyorlar. Sunumlar için güzel bir özellik, ancak internet bağlantı hızı da bunun için önemli. Ev interneti ile yansıyan görsel yaklaşık 1 saniyede bir yenilenebiliyor, ayrıca isterseniz sadece elle güncelleme yapabilir, sadece istediğinizde paylaşılan ekran görüntüsünün değişmesini sağlayabilirsiniz (titreterek yeni görüntüyü yollayabiliyoruz).

Tek yapmak gereken beam.nokia.com’u açarak ilgili QR kodu uygulama ile okutmak veya linki direk belirli kişilerle paylaşmak. Paylaşmaya başlamak tam 8 saniyemi aldı denemek için 🙂

Fiyat

Nokia Lumia 1520 Vodafone tarafından 2199 Türk Lirası bir etiketle satışa sunuldu.

Bu yazı tam 1 saat 20 dakikamı aldı, işinize yarayacağını umuyorum. 🙂

Düzenleme: Şarjım tam %2‘yi göterdiğinde şarja taktım, telefon günlük standart kullanımla tek şarjla 48 saat açık kalabildi.

Etiketler:

"Nokia Lumia 1520 İncelemesi" yazısı için 21 yorum yapılmış.

  1. ufuk dedi ki:

    usta bu telefonda bildirim led i yok degil mi

  2. cenk dedi ki:

    Selamlar, Bende yurd dışından getirtmeyi düşünüyorum tavsiyelerin neler ? simlock veya simfree sorunları var mıdır ? artı fiyat bilinmiyor demişsin sanırım TR de çıkmadığından dolayı ? Avrupada 500- 550 Euro arasında gördüm ? Ayrıca incelemen çok güzel akıcı olmuş. Teşekkürler

    • Onur TIRPAN dedi ki:

      Dediğin gibi Cenk sadece Türkiye fiyatını bilmiyoruz, Yurt dışındaki fiyatı zaten az çok belli. Simlock ve simfree sorunlarını telefonu ülkeye getiren firmadan öğrenmek daha doğru olur benimki bir nevi test cihazı olduğundan bunları incelesem de Türkiye’de satılacak haliyle eş değer olmazdı. Teşekkürler 🙂

  3. yusuf dedi ki:

    1020 serisinde videoların bir kısmını açmıyodu .. 1520 serisinde bu sorunun üstesinden gelindi mi ? bu arada açıklamanız gayet güzel olmuş teşekkürler 😀

  4. yusuf dedi ki:

    1020 serilerindeki videoların bir kısmını açamıyordu lumia mp4 istiyordu 1520 serisinde bu sorun kalktı mı artık diğer video türlerini çalıştırabiliyor mu ? şimdiden teşekkürler

    • Onur TIRPAN dedi ki:

      Halen Flash tabanlı videoların yerleşik olarak açılmadığını söyleyebilirim. MP4 veya AVI formatının şart olduğunu hatırlıyorum (avi konusunda %100 emin değilim).

  5. Muhammet dedi ki:

    Video çekme kalitesi nasıl ? Bazı forumlarda pek iyi bahsetmemişler 🙂

  6. tahir dedi ki:

    Benim sorum günlük kullanimda wireless ve mobil internet arasi surekli geçiş yapan biriyim aylik 4 gb internet bile yetersiz kaliyor bana messenger, watsapp, foursquare, instagram ve buna benzer uygulama lardan anlik mesajlar anında telefona geliyormu eskiden lumia 720 kullanirdim bazen bu uygulamalarda bana mesaj gelmiş ama telefona herhangi bir uyari gelmemiş olurdu arkadasim mesaj attim gelmedimi diye dedalarca uyarmisti yogun olarak iş olsun sosyal hayat olsun bu uygulamalar uzerinden mesajlastigim icin önemli diğer işletim sistemlerinde ben böyle bir olaya rastlamadigim icin lumiami satmistim su an nasil acaba bilgisi olan varmi ?

    • Onur TIRPAN dedi ki:

      Tıpkı senin dediğin gibi ben de sürekli mobil internet kullanıyorum. Ben şu an bahsettiklerin gibi bir problem yaşamıyorum, herşey oldukça yolunda.

  7. esengul dedi ki:

    Bende 1aydır kullanıyorum yurtdısından aldım ama daha bi çok seyı kesfetmiş drgilim sarzj etme konusunda sıkıntılı bazen bir ıkı saatte doluyor bazen sabah kalkıuorum hala dolmamış oluyor şimdidr tlfnun batarya gostergesı tıpkı fişteymiş gıbı işaret gosterıp yanıp sonuyor hiç anlamıyorum neden

  8. esengul dedi ki:

    Bu konudada yardımcı olursanız sevınırım facebookta cektıgım vıdyoları paylasamıyorum bır turlu paylasmıyor ayrıca sadece 5 resım aynı anda yukleyebılıyor.ozellıkle uyarıyor 5resım yukleyebılırsınız dıye bu ayarlar nerden ayarlana bılır.

  9. Burak dedi ki:

    windows app videonu izlemiştim senin 😀
    ben kararsız kaldım bu telefon alınmalı mı sence.
    günlük işler ve oyun açısından pek sıkıntı yok gibi geldi bana tavsiye ediyor musun veya ne önerirsin

  10. ibrahim dedi ki:

    değerli abim , bu telefonu şu an ki tarihten 1.5 yıl sonra alsam bir sorun olur mu yani telefon Abartılı bir şekilde eskimez değil mi?çünkü para biriktiriyorum da. Cevaplarsaniz sevinirim aksine ise üzülürüm.

    • Onur TIRPAN dedi ki:

      Niye böyle bir şey yapacağını anlamadım ama, telefon hala güzel ve kullanışlı olacak çünkü Windows Phone 10 da destekleniyor telefonda. Dolayısıyla cihaz bozulmadığı sürece gayet verimli bir şekilde kullanmaya devam edebileceksin.

  11. murat dedi ki:

    bende telefon almayı düşünüyorum. ama kamerası ve bataryası öncelikli. sanırım kamera çekim hızı odaklama hızından dolayı biraz yavaş. bir lg g4 ile kamerayı kıyaslama şansın varmıdır yada muadili üst düzey kameraya sahip telefon ile. batarya ve takılmama konusunda üstüne yok sanırım ( hele android kullandıktan sonra denemediğim rom kalmadı ) yani benim için kamerası çok iyi olsun bataryası yarı yolda bırakmasın ? bu yada başka telefon varmdıır ? teşekkürler şimdiden inceleme çok iyi olmuş. kamera örneğide eklseydin keşke.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir