Microsoft Student Partner 2012 2. dönem Kick-off

14 Şubat 2012Microsoft Türkiye Günlüğü

Öncelikle bize bu imkanı sağlayan Microsoft Türkiye’ye, ve Mustafa Kasap hocama teşekkür ediyorum. Eminim ki aynı bana olduğu şekilde, bu toplantı ve eğitimler hepimizin ciddi anlamda ufkunu genişletmiş ve belki daha tam olarak oturmamış bakış açılarımızın oldukça oturmasını sağlamıştır.

İlk günü bir başka blog yazımda anlatmıştım, o yüzden karmaşa olmaması adına link veriyorum: http://www.onurtirpan.com/onur-tirpan/teknolojistan/microsoft-turkiye-gunlugu/microsoft-turkiye-msp-toplantisi-kick-off-ilk-gun/

2. ve 3. gün ile ilgili pek yazma şansımız olmadı haliyle ilgili günlerde. Sonuçta Pazar günü sabah 9’dan gece 2’ye kadar bi çok çalışma yaptıktan sonra bünyeyi ayakta tutmak zor oluyor. Yeri gelmişken, gece beni evime kadar bırakma nezaketini gösteren Mustafa Kasap hocama yine teşekkür ediyorum, lakin eve dönüş yolunu bularken bayağı bir zorlandık, yanlış bir kaç sokağa sokmuş bulundum, kusuruma bakmadığını umuyorum, beynimin overflow yaşamış olmasına bağlıyorum bu durumu 🙂

2. gün – 12 Şubat 2012 Pazar

Pazar günü, yani 12 Şubat 2012 tarihinde yaptığımız 2. MSP Kick-off toplantısında genellikle kodlamaya eğilmeye çalıştık. Sabah salona girişte her zamanki gibi Mustafa hoca bize bugün yapılacakları ve bizden beklentileri şöyle bir gözden geçirdi tekrar. Bu toplantılar ve biz MSP’ler için çok zaman ve emek harcadı, sağolsun varolsun, yine yapmak için ilk fırsatı da değerlendireceğinden şüphem yok :o)

Microsoft MVP ünvanı ile Muammet Benzeş hocamızla birlikte IIS-DNS teknolojilerini tanıma fırsatı bulduk, sonuçta pek eğileceğimiz bir konu olmasa bile bu tarz konuları “işin uzmanı” kişilerden dinlemekte her zaman büyük fayda vardır. Domainler ile IP adresleri arasındaki bağı, sebepleri inceledik. Ve gördük ki, domainler olmasaydı en temelde hepimiz IP adresleri ezberlemek zorunda kalacaktık ve işin en kötü diğer yanı, sitenin sunucusu değişince IP’ler değişecek ve sonuçta uzun süre boyunca belki ilgili siteye ulaşamayacaktık; daha acısı da bir sunucuda birden fazla site barındırmak “imkansız ve belki çok daha zahmetli” hale gelecekti. Düşünün sonuçta, adanmış bir IP adresi söz konusuyken sunucuda barınan diğer sitelere erişmek pek mümkün olmayacaktı ekstra çaba harcamadan (gerçi 127.0.0.1/~username olarak bi kaç sunucu yazılımında bu sağlanabiliyor ama neden gerek olsun ki?).

Muammer Benzeş ile IIS and DNS

Muammer Benzeş ile IIS ve DNS

Muammer hocamız sağolsun kendi sunucusuna girerek bize bir kaç örnek gösterdi durumla ilgili, örneğin bazı sitelerin durduk yere :81 portunu kullanmasına değindi ki bana yıllarca karizmatik görünen bu olay meğersem bir acemilik ürünüymüş, gel gelelim ufacık detayların bilinmemesinin sebebiymiş. Halbuki hayranı olduğum bazı sitelerde bunu görmüştüm, şimdi üzülüyorum biraz onlar adına 🙂 (Aslında Daron hoca da Windows Azure ile ilgili olarak 3. kick-off günü biraz 81: porta değinmek durumunda kaldı, Windows Azure’un 81. portu otomatik atadığını söyledi ama bu tabi ki ilgili teknolojinin otomatikleşmiş bir sistemi, bunu düzeltmeyi nasıl yapabileceğimize de değindik sonuçta, o sayılmaz yani :))

Pazar günü programımızda dahil olan ASP.NET, DB Access konulu eğitim toplantılarında bir sorun oldu, eğitimi alacağımız hocamız bir sağlık sorunuyla karşılaşmış geçmiş olsun. Benim ihtiyacım olan 2. en önemli eğitim konusuydu bu ama olsun, herşeyde bir hayır vardır mutlaka.

Daha sonra Daron Yöndem hocamızın esprili mizacı ile Windows 8 ve HTML5’i inceledik, samimiyet had safhadaydı 🙂 Ama bu durumun insanın ilgisini canlı tuttuğu bir gerçek, hiç kopma olmadı desek yeridir konularda.

HTML5 hakkında “geldiğinde eski HTML’ciler olarak ‘yandık’ ” düşüncesi hakimdi bende lakin öyle olmasının biraz imkansız biraz da mutlak olduğunu anladım. Tanım garip oldu evet ama, HTML5’e geçişimiz bize tarayıcılarla ilgili ciddi uyumluluk sıkıntıları doğuracak. Sonuçta profesyonel bir alanda ciddi bir iş yapmak istediğinizde, “aman yahu bu tarayıcıda da doğru görünmesin, ne yapayım?” diyemiyorsunuz… Internet Explorer, patron Microsoft ürünü olduğu için onda bir uyumluluk sıkıntısı yok, o Microsoft sayesinde her zaman hayata bir sıfır önde başlıyor aslında 🙂 Bu uyumluluk sorunu diğer tarayıcılar için geçerli şu an. Zaten MS teknolojileri kullanarak geliştirdiğimiz sitelerin IE’de yanlış görünmesi veya uyumsuz olması pek olası değil.

Daron Yöndem ile HTML5 ve Windows 8

Daron Yöndem ile HTML5 ve Windows 8

Ancak takıldığım bir nokta şu, neden? Şu yüzden: Tarayıcı alanında lider 3 firma sürekli güreşmekle meşgul bu HTML5 standartlarıyla ilgili anladığımız kadarıyla. Birisi bir css tagının “text-selam-hemşerim” olmasını istiyor, diğeri ise “selam-hemerim-text” olmasını istiyor. Olay görüntüde bundan ibaret! Niye anlaşmıyorsunuz diye sorası geliyor insanın. Microsoftun getirdiği yenilik ve kolaylıklar ortada, neden durduk yere “çatlak ses” çıkartma gereği duyulur ki? Varolan tagı kullan işte. Neyse… Ayrıca ders esnasında bu görüşümü “yahu sorun altı üstü bu muymuş” dediğimde Daron hocam beni sorunu küçümsediğim yönünde yanlış anladı. Sorunun sonuçları çok büyük ve developer’a etkisi ortada ama sorunun kaynağının “taglar konusunda anlaşılamaması” olmasını kastetmiştim aslında, bunu da tarihe not olarak düşeyim, sonra bana demeyin koskoca sorunu bir hiçmiş gibi tanımladın diye :p Ama gel gelelim, benim babam senin babanı döver dozunda bir anlaşmazlık yahu bu resmen!

Windows 8 ise, Microsoft yeter diyoruz. Size burada anlatamayacağım bazı gizli hususlar söz konusu, o yüzden detaya inemiyorum efenim :p 🙂 Ama Windows 8 ortamında çok geniş programlama seçeneklerine sahip olacağız. İster web program geliştirici olun, ister masaüstü program geliştirici, ister Silverlight geliştiricisi. Herkes için mutlak bir yol ve çözüm var. Bu kesinlikle onayladığım bir durum. Kolaylığı ve sağladığı imkanlar çok yüksek. HTML bi uygulama yapıp, onu masaüstü programlara iframe yöntemi ile göstertmek yerine, neden direk yerleşik programmış gibi kullanamayalım ki, bu fırsatı neden değerlendirmeyelim? demiş Microsoft ve bu güzelliği yapmış 🙂

2. Gün gece boyunca WP7 uygulama geliştirmesi sürecini işledik.Ortalama saat 7’den gece 2’ye kadar gerek Mustafa hocamdan, gerek arkadaşlarımız Nagihan ve Doğukandan çok çeşitli temel programlama tüyoları aldık. Tecrübelerini aktardıkları için çok teşekkür ediyorum kendilerine, ayrıca Doğukana da direk yazdığı uygulamaların kodlarını paylaştığı için de ekstra teşekkür ediyorum, insan emek verdiği şeyi dağıtırken çok kolay bonkör davranamaz kimi zamanlar, saygılar efenim 🙂

Gece boyunca ben şahsen 3 uygulama geliştirmesi yaptım. Bu 3 uygulamayı yaptım bitirdim gönderdim modunda söylemiyorum. Daha önceden başlamış ve yapmış olduğum bir kaç projenin devamını sağladım, eksiklerini giderdim diyelim. Yalnızca bir uygulamayı o gece geliştirdim sıfırdan, o da doTranslate isimli Wp7 uygulamam. Kendisi bing apilerini kullanarak otomatik cümle ve kelime çevirisi yapmakta olan bir mobil uygulama. Yaptığım hesaplara göre, günde 500 kelime çevirisini benim uygulamam ile yaparsanız, ortalama harcayacağınız “mobil trafik” 50-60 kb’ı geçemez. Hatta çok abartı bir rakam bu ama, en kötü ihtimali söylemek istedim. Local bir sözlük yapmayı da düşünebilirdik fakat artık herkesin elindeki telefonlarda mobil internet bağlantısı mevcut, neden bu nimetten faydalanmayıp kendimizi local’e kitleyelim ki? Ancak bir şikayetim var, bing’in derhal Türkçeyi daha fazla kaale alıp çeviriyi güçlendirmesi gerekmekte. Gerçekten Türkçeye dönüşler yeterli değil.

Ayrıca gece daha önce geliştirmiş olduğum Twitter Search uygulamamı da son şekline soktum, buna ek olarak theMafya mobil versiyonu da Mustafa hocamın beğenisine sundum. Övgülerini almak çok güzel gerçekten, daha fazla alacağız inşallah o övgüleri zaman içerisinde yaptığımız güzel işlerle.

Gece boyunca Wp7 ortamı için “maps, database, isolated storage ve bi çok diğer konuda” temel programlamalar yaptık ve örnek dinledik. Zamanla daha çok eğitim yapabilmeyi umuyorum 🙂 Ayrıca ilk kez yallaaps’a bir uygulama gönderdik deneme amaçlı.

Efenim şimdilik bu kadar, 3. günü daha iyi hissettiğim bir zaman yazabileceğim ancak. O yazıyı da mutlaka buradan linklerim. Saygılar sevgiler ve tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.

not: konu ile ilgili blog yazan diğer MSP arkadaşlarımın yazılarını da bir gözden geçirin derim.

http://onryzc.com/2012/02/14/microsoft-student-partner-kick-off-turkiye/ – Onur Yazıcı – MSP

http://daron.yondem.com/tr/post/MSP_Kick_Off_2012 – Daron Yöndem – RD – MVP

http://www.muammerbenzes.com/post/MSP-Kick-Off-2012nin-ardindan.aspx – Muammer Benzeş – MVP

Etiketler:

"Microsoft Student Partner 2012 2. dönem Kick-off" yazısı için hiç yorum yapılmamış..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir