Dreamspark, Yallaapps, Pluralsight nedir? Ne işe yararlar?

14 Mayıs 2012Güncel, Windows Phone Haberler

Kalemsizdergi’deki yazarlığım süresince yazmış bulunduğum 2. yazım. Elimden geldiğince sade hoş sevimli anlatmaya gayret ettim, ayrıca yardımcı kaynaklar kısmını da mutlaka gözden geçirin zira yazı süresince anlattığım kısımları gerçekleştirmek için oldukça yardımcı yazıların adresleri bulunmakta.

Dreamspark Nedir?

Dreamspark, kısaca Microsoft’un öğrencilere sağladığı muhteşem bir imkândır. Açıklayacak olursak, Microsoft’un birçok ürününün (Visual Studio, SQL Server vb.) öğrenciler tarafından lisanslı ve ücretsiz olarak kullanılmasını sağladığı bir hizmettir. Bunun için tek gereken bir Dreamspark aktivasyon şifresidir, yazımızın devamında nasıl temin edeceğinizden de bahsedeceğiz tabi ki.

Microsoft öğrencileri müşterilerinden daha çok önemser. Bu çok iddialı bir söz olduğu kadar gerçektir. Geleceğe hâkim olmak için gelecekteki insanlara hâkim olmak gerektiğini söylemeliyiz. Microsoft ta bu yönde bir adım atıyor ve gelecekteki yazılımcılara, mühendislere (yani biz öğrencilere) normalde yüzlerce dolar değerinde olan yazılımları “ücretsiz” sunuyor. Öncelikle bu yazılımları silmediğiniz sürece öğrenim sürenizin ve Dreamspark üyeliğinizin devamı boyunca kullanabiliyorsunuz.

Bu yazılımlara ek olarak, 2012 yılı ile birlikte bir çok araç daha Dreamspark üyelerinin kullanımına sunulmuştur. Bunlardan bazıları; Visual Studio 2011 Beta, SQL Server 2012 Beta’dır. Yani anlayabileceğiniz üzere Microsoft yeni ürünler çıkartır çıkartmaz siz öğrencilerle paylaşmaktan büyük “keyif” almaktadır. Microsoft’un tüm Dreamspark ürünlerini görmek için http://www.dreamspark.com/ adresini ziyaret etmeniz yeterlidir. Ayrıca üye olmak ve diğer tüm detayları öğrenmek için de bu adresi ziyaret etmeyi unutmayınız.

 

Pluralsight Nedir?

Bunun yanı sıra, Dreamspark birçok ücretsiz görsel eğitimin de öğrencilere ulaşmasını sağlayan bir kaynak sayılabilir, çünkü normal şartlarda üyeliği ücretli olan platformlara ücretsiz üye olma imkânı tanıyor, bu servisin adı da Pluralsight.

Bu hizmet bizlere 90 günlük ücretsiz eğitim alma hakkı tanıyor. Sisteme üye olduğunuz andan itibaren 90 günlük ücretsiz deneme süreniz başlıyor ve dilediğiniz tüm kategorilerdeki görsel eğitimleri almanızı sağlıyor, “öğrenme” sürecinde görsel katkı hiç şüphesiz çok büyük katkılar ve kısa sürede iyi temellere oturmuş bir programlama deneyimi bırakacaktır ardında. Bu sebepledir ki Dreamspark aktivasyon şifrenizle birlikte bu sistemi en azından mutlaka gözden geçirin.

 

Yallaapps Nedir?

Dreamspark bunlara ilaveten Windows Phone 7 için uygulama geliştiren Türk programcılara bir başka sisteme ücretsiz üyelik olması suretiyle bir fayda daha sağlıyor ki onun adı da Yallaapps. Maalesef henüz Marketplace (Windows Phone 7 uygulama marketi) Türk geliştiricilere henüz açık değil. Bu sebeple bazı firmalar ile anlaşan Microsoft, açılmadığı ülkelerdeki geliştiricilerin uygulamalarını bazı aracı firmalar ile bünyesine alıyor.

Yallaapps’e üye olduktan sonra (ki bu üyelik için de Dreamspark aktivasyon şifresi gerekmekte) uygulamalarınız Yallaapps çalışanları tarafından kontrol ediliyor ve bir sorun bulunamaması halinde Marketplace’e yayınlanması için gönderiliyor. Eğer Microsoft ta uygulamanızda yayınlanmasına engel olacak bir durum görmez ise uygulamanız markette yayınlanmış oluyor.

Dreamspark ile Yallaapps üyesi olmanız durumunda 100 adet ücretsiz uygulama gönderim hakkı kazanıyorsunuz. Bu da demek oluyor ki toplamda 100 kez “bu uygulamayı ücretsiz yayınlanması için gönder” tuşuna tıklayabiliyorsunuz 🙂 Ancak bunun aksine, eğer uygulamanızı ücretli gönderirseniz (yani indirme başına para kazanmak isterseniz) sınırsız uygulama gönderme hakkınız oluyor. Yaptığınız uygulamadan kazandığınız ücretler paypal gibi araçlar ile size ödeniyor ve ne yazık ki her markette olduğu gibi %20-%25 bir kesinti oluyor kazancınızda (0.99 cent’e sattığınız bir uygulamadan genel olarak indirme başına 0.70 cent kazanıyorsunuz).

Marketplace Türk geliştiricilere açılana kadar tek çare bu Arap asıllı firma ile uygulamalarımızı göndermek. Bu firma zaman zaman çeşitli yarışmalar da düzenlemektedir, uygulamalarınızın ne kadar kolay yapıldığı değil ne kadar işlevsel ve basit olduğudur. Bunu aklınızda tutarak tüm uygulamalarınızı büyük bir keyif ile göndermeyi sakın ihmal etmeyin.

 

Dreamspark Aktivasyon Şifresini Edinme

Tüm bu anlattığımız hizmetlerden yararlanmak için Dreamspark aktivasyon şifresine ihtiyaç duymaktasınız ve haliyle bu hizmeti almanın en önemli şartı bu şifreyi edinebilmek. Bu bölümde de bu şifreyi edinebilmeniz adına size birkaç yol göstereceğim.

  • Öncelikle benim tavsiye ettiğim edinme biçimi http://www.dreamspark.com adresine girerek okulunuzun mail adresiyle üye olmanız. Bu üyelik için bir okul e-posta adresi gerekmekte (.edu.tr uzantılı olması şart) Bu e-posta ile başvurduktan sonra aktivasyon şifreniz ilgili e-posta adresine otomatik gönderilmekte.

Genellikle bu şekilde şifre edinebilmektesiniz ancak bazen okul ve Microsoft’un iletişim eksikliğinden kaynaklanan sebeplerden dolayı şifre edinemeyebilirsiniz. Bu durumda ise alternatif yollar mevcut.

  • Eğer üstteki önerilen seçenek işe yaramamış ise bir diğer yöntem de üniversitenizin MSP (Microsoft Student Partner)’sinden bir aktivasyon şifresi kartı talep etmektir. Bu kart üzerinde bir aktivasyon şifresi mevcuttur ve üyeliğinizi sağlamanıza yetip artmaktadır.
  • Üniversitenizde bir MSP yok ise geriye kalan bir diğer çözüm yolumuz ise yardim@msakademik.net adresine e-posta gönderip bir aktivasyon şifresi talep etmektir. Diğer çözümler sorununuzu çözmez ise birkaç gün içerisinde bu adresten Dreamspark aktivasyon şifresi isteyebilir ve sorununuzu çözebilirsiniz.

 

Bitiriyoruz 

Bu durumların tümüne ek olarak çevrenizdeki diğer üniversitelerdeki arkadaşlarınız eğer okuldaki MSP’yi tanıyor ise onlardan da yardım istemekten çekinmeyin, sizin okulunuzda görevli olmamaları diğer MSP’lerin size yardım etmeyeceği anlamına gelmemektedir, azami çaba göstereceklerdir mutlaka size yardımcı olmak için. Okulunuzda görevli MSP olup olmadığını ise http://msakademik.net/#/microsoft-student-partners/msplerimizi-taniyin adresinden öğrenebilir ve iletişime geçebilirsiniz.

Eğer her şeye rağmen sorununuzu çözemezseniz veya konu ile alakalı başka sorularınız var ise Beykent Üniversitesi MSP’si olarak bendeniz Onur Tırpan sizlere gerekli yardımda bulunmaktan memnuniyet duyarım. Tüm soru ve sorunlarınız için e-posta adresim onur.tirpan@msakademik.net ’tir.

Not olarak belirtmem gereken bir diğer durum ise şu anda maalesef bir aktivasyon şifresi ile hem Dreamspark hem Yallaapps üyeliği gerçekleştiremeyebiliyor olmanız. Bu durum yakında “mutlaka” çözülecektir. Hatta belki şu an çözülmüş bile olabilir 🙂 Bu yüzden iki aktivasyon şifresine ihtiyaç duyabilirsiniz, lütfen bu konudaki sıkıntılarınızı da dile getirmekten çekinmeyin. Saygılar ve sevgilerimle 🙂

Faydalanabileceğiniz çeşitli yardımcı kaynaklar: (Yunus Emre Araç’a güzel anlatımları için teşekkürler)

http://yunusemrearac.wordpress.com/2012/04/29/dreamspark-uyelik/ (Dreamspark’a adım adım üyelik)

http://yunusemrearac.wordpress.com/2012/05/09/windows-phone-uygulamalarinin-yallaapps-aracilgiyla-yayinlanmasi/ (Yallaapps aracılığı ile uygulama yayınlamak)

http://yunusemrearac.wordpress.com/2012/05/07/yallaapps-uyeligi/ (Dreamspark aktivasyon şifresi ile Yallaapps üyeliği almak)

Etiketler:

"Dreamspark, Yallaapps, Pluralsight nedir? Ne işe yararlar?" yazısı için hiç yorum yapılmamış..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir